Банер
Банер
Банер
Брой прегледи на съдържанието : 141467
Home Събития национални Американската Асоциация по Ендокринология призова за повече финансиране на изследванията със стволови клетки

PostHeaderIcon Американската Асоциация по Ендокринология призова за повече финансиране на изследванията със стволови клетки

Събития национални

В свое изявление, публикувано на официалния ú сайт, Американската Асоциация по Ендокринология призова правителството на САЩ да увеличави обхвата и финансирането на изследванията със стволови клетки.

Според организацията, настоящото законодателство и регулаторни мерки продължават да са пречка пред усилията на учените в тази сфера. В позицията си асоциацията призовава за повече финансиране на изследванията със стволови клетки, както и за разширяване на спектъра от финансирани проекти. Специалистите са на мнение, че е необходимо държавно финансиране за изолирането на ембрионални стволови клетки от неизползвани в процеса на in vitro оплождане зародиши, както и на такива, пополучени чрез нуклеарен трансфер на соматични клетки.

Същевременно е необходимо изследванията в областта да отговарят на най-високите етични и научни стандарти, а за целта трябва да се засили контрола от страна на регулаторните органи.