Банер
Банер
Банер
Брой прегледи на съдържанието : 145636
Home Научни съобщения - стволови клетки и регенеративна медицина Размножиха стволови клетки от пъпна връв

PostHeaderIcon Размножиха стволови клетки от пъпна връв

Стволови клетки и регенеративна медицина

Хематопоетични клетки от пъпна връв често се използват за трансплантация при пациенти, за които не може да се намери подходящ родствен или неродствен донор на костен мозък. Един от основните проблеми, ограничаващи нейното приложение, е недостатъчното количество стволови клетки, което повишава риска от неуспешна трансплантация.

 

През последните години учените работят над методи за размножаване на стволовите клетки от пъпна връв in vitro, тъй като е доказано, че времето за възстановяване числеността на неутрофилите и тромбоцитите след трансплантация е пряко свързано с общия брой ядрени стволови клетки CD34(+) в обема преливана кръв.

 

Екип учени от Университета на Тексас съобщават в статията на Yang H, et al. Bone Marrow Transplant. 2009 Oct 19, че са оптимизирали методиката за култивиране на мононуклеарни клетки от пъпна връв ex vivo заедно с мезенхимни стволови клетки в среда със смес от цитокини. Резултатите им показват, че параметрите на култивирането се подобряват значително, ако от кръвта изолирана от умбикликалната вена предварително се отделят CD3(+) и/или CD14(+)-клетките.