Банер
Банер
Банер
Брой прегледи на съдържанието : 141478
Home Научни съобщения - стволови клетки и регенеративна медицина

PostHeaderIcon Професор Роберт Едуардс е новият Нобелов лауреат по Физиология или Медицина за 2010 година

Професор Роберт Едуардс,

приятел на България и близък съратник на българския академик Кирил Братанов, е новият Нобелов лауреат по Физиология или Медицина за 2010 година "for the development of in vitro fertilization".

Посетете Центъра за образователни ресурси на името на професор Роберт Едуардс и се включете с коментари в съдадения специално за неговото дело On-line форум

Повече

 

PostHeaderIcon Използване на стволови клетки от костен мозък за лечение на захарен диабет

Стволови клетки и регенеративна медицина

Лечението на захарния диабет е сложен и нерешен докрай проблем на съвременната медицина, със значителни социални и икономически последици. Регенеративната медицина чрез използване методите на клетъчна трансплантация предлага следните подходи за лечение на диабет:

  •  

продължава>

 

PostHeaderIcon Клетъчната терапия на латералната амиотрофична склероза може да бъде безопасен и ефективен метод

Стволови клетки и регенеративна медицина

Латералната амиотрофична склероза (ЛАС) се предизвиква от прогресираща загуба на двигателни неврони в мозъчната кора и гръбначния мозък.  Независимо от факта, че механизмите на заболяването са добре проучени, в основни линии съвременното лечение се свежда единствено до облекчаване на симптомите. В последните години все повече си пробиват път нови подходи при лечението на невродегенеративните заболявания, най-обещаващи сред които са методите на клетъчната терапия.

продължава>

 

PostHeaderIcon Размножиха стволови клетки от пъпна връв

Стволови клетки и регенеративна медицина

Хематопоетични клетки от пъпна връв често се използват за трансплантация при пациенти, за които не може да се намери подходящ родствен или неродствен донор на костен мозък. Един от основните проблеми, ограничаващи нейното приложение, е недостатъчното количество стволови клетки, което повишава риска от неуспешна трансплантация.

 

продължава>

 

PostHeaderIcon Трансформираха ембрионални стволови клетки в герминативни

Стволови клетки и регенеративна медицина

В статия на сп. Naturе от месец октомври 2009, учени от Станфордския Университет съобщиха, че са открили начин за трансформиране на човешки ембрионални стволови клетки в примордиални герминативни клетки.

продължава>